SEO-bilde-til-blogg-dysondrager

SEO – få mer trafikk til nettsiden din med fem enkle knep

SEO, eller søkemotoroptimalisering, handler om det å bli sett på nettet. Når du søker på noe i Google, kommer resultatene opp i en gitt rekkefølge. Denne bestemmes av en algoritme, som velger ut det beste innholdet. For å bli sett av potensielle kunder, må du altså komme fremst i køen. Her er fem tips som gir deg forkjørsrett hos Google.

1. Finn relevante nøkkelord

Hvilke ord søker kundene dine på når de leter etter deg og dine konkurrenter? Et godt sted å starte er Google Ads (tidligere AdWords). Her finner du verktøyet Keyword Planner. I Keyword Planner får du søkeord som er relatert til hverandre. Hvis du for eksempel driver en nettbutikk for gardiner, kan du fylle inn søketermen «gardiner på nett». Verktøyet serverer deg ord som folk søker på i sammenheng med «gardiner på nett». Du får også opp søkevolum (hvor mye et ord søkes på), konkurranse (er det mange som vil ha høye ratings for dette ordet?) og priser for å annonsere opp mot hvert ord.

Google Ads er ikke lenger gratis, men du trenger bare å investere et par kroner (bokstavelig talt) for å få tilgang til alle verktøyene. Lag en enkel Google-annonse, skriv et par setninger om bedriften din, så er du snart i gang. 

2. Bruk nøkkelordene som grunnmur

Nå har du forhåpentligvis blitt tipset om de viktigste søkeordene for din nettside. Neste steg er å bygge all tekst på siden rundt disse. Her gjelder det å bruke flere versjoner av ordene. Hver underside bør inneholde relevante nøkkelord – både for undersidens tema og for bedriften din som helhet.   

3. Fyll siden din med godt innhold

Dette er uten tvil ett av de viktigste tipsene for deg som vil bli sett på nettet. Det er samtidig det tiltaket som krever mest arbeid. Google rangerer nettsider etter hvor «fyldige» de er. Siden din har større sjanser for å bli sett hvis den inneholder gode, dyptgående artikler. Her er relevans et nøkkelord: Du får ingenting ut av å fylle siden din med klipp-og-lim-artikler. Det er alltid bedre med noen få, gode artikler, enn mange som går rett i Googles spam-filter. Artiklene må dessuten være relevante for siden eller bedriften din.

Trenger du hjelp til å skrive godt, meningsfylt innhold? Ta kontakt på kaffe @ dysondrager.no for en uforpliktende prat.

4. Ikke glem de usynlige verktøyene

De fleste nettsider er i dag bygget i WordPress. Du har kanskje sett felter som «meta description» og «SEO title» inne på siden din? Disse er viktige å benytte når du vil bli sett på Google. Meta description er nemlig den teksten som vises når siden din dukker opp i søkeresultater. Her bør du fylle inn en kort tekst som forklarer hva siden eller undersiden inneholder. Baser teksten på de søkeordene du bygger siden din rundt. SEO title er overskriften i denne teksten. Her gjelder det å skrive selgende og informativt!

Tips: Legg inn Yoast SEO som en plug-in på nettsiden. Yoast forteller deg om et innlegg eller en underside er optimalisert.

5. Fyll verktøykassen din

Google Keyword Planner er utvilsomt nyttig. Hvis du vil vandre enda lenger inn i SEO-verdenen, finnes det programmer som virkelig lar deg detaljstyre resultatene dine. Et av SEO-ekspertenes favoritter heter Moz. Programmet koster penger, men gir deg til gjengjeld svært avanserte verktøy. Her kan du spore både dine egne og konkurrentenes resultater. Du kan også gå gjennom hele nettsiden din på jakt etter feil som skader resultatene dine.

Ahrefs og KWFinder er andre populære programmer. Ahrefs har mange av de samme egenskapene som Moz, blant annet sporing av flere konkurrenter på én gang. KWFinder er nyttig for å finne og organisere nøkkelord.

Trenger du hjelp til å SEO-optimalisere nettsiden din? Vi hjelper deg gjerne. Skriv til te @ dysondrager.no for liste over tjenester og priser.

Du kan klare mye selv! Vil du lære mer om SEO? Vi skreddersyr kurs etter dine behov.