5 tips til mestring av video i sosiale medier

Skal du nå ut med budskapet ditt i sosiale medier, bør du også vurdere videoinnhold. Fordi det engasjerer mest, prioriterer sosiale plattformer video foran bilde og tekst. Her har vi listet opp fem viktige punkter som er verdt å lese før du setter i gang videoproduksjonen!

1. Jo kortere, jo bedre!

I dag bombarderes vi av innhold i sosiale medier, og konkurransen om å fange seerens oppmerksomhet er stor. Hvordan reagerer du når en video dukker opp mens du scroller deg nedover Facebook- eller Instagram-feeden? Vi tipper at du, i likhet med oss, raskt, nærmest ubevisst, vurderer om du skal bruke tiden din på å se et videoklipp ut ifra hvor relevant innholdet ser ut og hvor lang videoen er. Uansett hvor god og relevant filmen er for målgruppen, vil den fungere dårlig i sosiale medier om videoen er for lang. Vi er rett og slett for utålmodige!

En gyllen regel er at videoen aldri bør være lengre enn to minutter, men helst kortere. YouTube er den kanalen som klarer å holde lengst på seerens oppmerksomhet – og er dermed perfekt for filmsnutter som går litt mer i dybden. På Facebook bør ikke videoene dine være lengre enn ett minutt. De fleste Facebook-brukerne ser sjeldent lengre videoer enn det, og ofte ser de kun 10–15 sekunder, før de gir deg en like eller scroller videre. På Twitter bør videoinnholdet være enda kortere, maks 45 sekunder, da Twitter-brukerne er vant til korte, hyppige oppdateringer. De mest utålmodige brukerne finner du på Instagram. Hjernen vår prosesserer bilder og video mye raskere enn tekst, og siden det visuelle er i fokus på Instagram, scroller vi mye raskere her enn på de andre plattformene. Derfor bør du holde videosnuttene til maks 30 sekunder.

2. Du har tre sekunder på å fange oppmerksomheten

Som du nå har skjønt, må du fatte deg kort når du lager videoinnhold – og det viktigste må komme først. Du har omtrent tre sekunder på å fange oppmerksomheten og få seeren til å stoppe opp i stedet for å scrolle videre til neste video. Bruk god til å planlegge oppbyggingen av filmen, og plasser blikkfanget helt i begynnelsen. For å bygge merkevaren er det dessuten lurt å inkludere bedriftens logo i de første bildene.

3. Hold på seerens oppmerksomhet

Når du først har fanget oppmerksomheten, bør målet være å holde på den. Ønsker du at målgruppen skal se hele videoen din, er historiefortelling alfa og omega. Det viktigste skal komme først, og oppbyggingen må være nøye planlagt. Musikk, lyd og lys er også viktige komponenter som bør være tenkt godt igjennom og passe bedriftens personas. Bruk tid på den gode historien!

4. Velg riktig format

De aller fleste ser videoer på mobiltelefonen sin. Derfor lønner det seg å filme i stående format. Vertikale, kvadratiske videoer er optimale for Instagrams mobilformat. Av og til vil vi likevel ha et litt bredere utsnitt, og da fungerer det bedre med breddeformat. Når du legger ut filmen på Instagram, kan du enkelt trykke på knappen som ligner to piler i hver sin retning, og vips så tilpasses formatet. Pass på at det viktigste i bildet er samlet på midten, slik at videoens utsnitt blir fint i feeden.

Facebook tilpasser videoen din stort sett uansett hvilket format du bruker, så her anbefaler vi deg å velge et format som fungerer for både høyde og bredde.

På YouTube fungerer breddeformatet best, fordi man ofte ser filmer på PC eller Mac.

5. Bruk tekst

De aller fleste ser på video uten lyd. Derfor er det helt essenielt at du tekster videoen din dersom noen snakker i den. Dette kan du enkelt gjøre i iMovie eller på YouTube.com.

Trenger du hjelp til video?

Ta en digital kaffe med oss på kaffe @ dysondrager.no, da vel!