Disse ordene ble misbrukt i 2016, ifølge tekstdoktor Christine Calvert - dyson.drager
16186
post-template-default,single,single-post,postid-16186,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Disse ordene ble misbrukt i 2016, ifølge tekstdoktor Christine Calvert

Christine Calvert er lidenskapelig når det kommer til tekst og er ikke redd for å dra frem gitaren under sine motivasjonsforedrag. Gjennom selvkomponerte kurs og to selvskrevne bøker, «Skriv for nettet – kort og godt» og «Skriv så det selger», klarer hun å spre inspirasjon og skape engasjement på en helt unik måte. Vi har vært så heldige og har fått rote rundt i den kreative hjernen til Norges eneste og råeste tekstdoktor – benk deg fast for språksnadder 2017!

HER ER FEM KJAPPE OM SPRÅK OG TRENDER FOR 2017!

  1. Hvilket ord ble overbrukt i 2016?

– Fortsatt så er det klassikerne «i forhold til» og «å ha fokus på», men også «performance» i markedsføringssammenheng. Jeg er også litt lei av «influencer» i bloggsammenheng og «content marketing». Jeg synes det er litt dumt at vi ofte bruker engelske ord når man allerede har gode, norske ord med samme betydning. Og mens jeg er i det kritiske hjørnet, så MÅ jeg legge til at det er pinlig når absolutt alt går «på steroider», som «familiebil på steroider» eller «husmorferie på steroider». Dette er en forslitt klisjé.

  1. Hvilket ord bruker vi for lite av, og burde derfor få mer oppmerksomhet i 2017?

– «Omkalfatring» var et ord som ble trukket frem på Social Media Days av Eirik Norman Hansen i Creuna, kontra det mye brukte ordet «disruption» som til stadig dukker opp både her og der. (Disse to ordene betyr altså «noe som forstyrrer» eller «forstyrrende ny teknologi».)

  1. Hva er det morsomste ordet du vet om?

– Det første ordet jeg kom på var «knulle», men det kan du ikke skrive. Jeg synes at det er et veldig morsomt ord. Det er ganske morsomt, er det ikke? Jeg liker det fordi jeg ler på slutten, hahaha! Det er ganske gøy. Det er lov å ha det gøy med ord, og vi må ikke glemme de gode, gamle slagerne.

  1. I dyson.dragers «påskeknask» i fjor, nevnte du at det er flere uttrykk det går inflasjon i, som «i forhold til» og «over middels interessert i», hva er ditt beste tips for et bedre ordforråd?

– Les mer, og les litteratur du vanligvis ikke pleier å lese. Våg å utfordre deg selv på nye måter, gjennom for eksempel å lytte til nye radiokanaler eller en ny podkast. Omring deg selv med flere impulser og mer språk på forskjellige måter. Leser du noe du synes er bra, så spør deg selv: «hvorfor synes jeg at dette er bra?».

  1. Hvilket ord ville du funnet opp og innført i 2017?

– Det må jeg nesten reflektere litt på … Jeg tenkte på den gangen da Universitetsforlaget skulle lage en blogg og denne ble kalt for «ublogg». Det fungerte veldig bra for dem og jeg synes at det var et fint og beskrivende ord. Men jeg tror nesten at jeg må velge «løpesmil». Jeg løper fra én ting til en annen hele tiden, men jeg kjenner at jeg løper rundt med et smil om munnen og at jeg er glad for at jeg skal til de stedene jeg skal, og at jeg skal gjøre de tingene jeg skal gjøre. Det blir på en måte det motsatte av stress – jeg stresser ikke, jeg løpesmiler! Og ja, man kan lage egne ord. Det er både kreativt og morsomt, så lenge ordet kommuniserer. Noen av disse nyordene slår rot i språket vårt, som «askefast»* og «rosetog». Flotte ord!

Skrevet av: Julie Brostigen – trenger du hjelp med ord? Send en epost til kaffe@dysondrager.no!

Les også: Påskenøtte-knas med Norges eneste tekstdoktor

*Ordet «askefast» ble først brukt av VG Netts journalist og frontredigerer Andreas Fosse. Torsdag 15. april 2010 klokken 08.15 ble ordet askefast publisert i en artikkel på VG Nett for første gang. En drøy uke senere fikk ordet askefast 139.000 treff på Google. Språkrådet kåret «askefast» til årets ord i 2010.